kedd

A csodaszarvas

- Jordanes és Kézai Simon krónikája nyomán -


Történt egyszer, hogy Hunor és Magyar vadászat közben messze elkalandoztak, és már a Meotiszt mocsarai között bolyongtak. Ekkor hirtelen egy nőstény szarvas bukkant fel előttük, ők pedig mindjárt üldözőbe vették.

Futott a szarvas, majd nagy hirtelen nyom nélkül elenyészett a vadászok szeme elől. Sokáig keresték, de sehogy sem tudták megtalálni.

Ahogy a szarvast keresték, az egész mocsaras helyet bejártak, és barmok legeltetésére nagyon alkalmasnak találták.

Ezután atyjukhoz visszatértek, tőle engedélyt kértek, és amint ezt megkapták, minden jószágukkal a miotiszti mocsarak közé költöztek.

Meotisz tartománya határos Perzsiával. Mindenfelől tenger veszi körül, egy nagyon keskeny gázlót kivéve. Folyói egyátalán nincsenek, de füvekben, fákban, madarakban, halakban és vadállatokban bővelkedik. Nehéz oda a bejutás meg a kijárás is.

Hunor és Magyar népe a meotiszi mocsarak közé behatolt, és öt éven át onnan ki sem mozdult.

A hatodik évben elindultak, és a pusztában véletlenül rábukkantak Belár király fiainak feleségeire, akik férjük nélkül sátrakban tanyáztak. Amikor rájuk bukkantak, éppen a kürt ünnepét ülték: a zene hangjára táncot jártak. Ekkor őket elfogták, és minden jószágukkal együtt magukkal ragadták a meotiszi mocsarakba. Az alánok fejedelmének, Dulának két lányát is elfogták, az egyiket Hunor, a másikat Magyar vette felségül. Az összes hunok és magyarok ezektől az asszonyoktól származnak.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

A csodaszarvas egy gímbika volt nem szarvatlan nőstény (tehén),amik nem kóborolnak egyedül.

Unknown írta...

Ha teljesen realisztikus képet akarunk alkotni a csodaszarvasról, nyilvánvaló, hogy nem gím- hanem jávorszarvasról van szó. A gím nem kedveli a mocsaras területeket, a jávor viszont épp az ilyenekhez alkalmazkodott. A Meótisz pedig valószínűleg a mai ukrajna délkeleti részén található, ahol nem is él gímszarvas, jávor viszont igen. Ezenkívül a jávor nagy és értékes vad, ami megmagyarázná a vadászok kitartását.