szombat

Csörsz árka

Rengeteg monda öleli körül a Tiszát. egyik kevésbé közismert mondája a Csörsz Árkáról szóló mendemonda,  több mint 1300 éves népi elbeszélés.
A Tisza mielőtt szabályozták volna nagyon gyakran medret váltott, több száz, vagy ezer évvel ezelőtt  teljesen más meferben folyt. A monda szerint  - az árok a  mai Jászárokszállás mellett található; a   névadó Csörsz, aki avar király volt beleszeretett a longobárdok lányába, Délibábba. A longobárdok királya csak úgy egyezett bele a házasságba, ha Csörsz vízen jön érte és vízen viszi el. A monda szerint csörsz parancsot adott egy árok építésére a Tisza és a Duna közt. A nászból azonban semmi sem lett, mivel  Csörszöt agyoncsapta egy villám. A monda szerint  nyaranta a szerelmes Délibáb keresi szerelmét az árokban.

Valójában azonban  az árok egy  feltételezett védmű része volt ami a Duna kanyartól  indulva az Alföldet mitegy körbekerítve Debrecenig, majd onnan dél felé fordulva  az  Al -Dunáig húzódik. Nyomai most is fellelhetőek, bár az ipari forradalom előtt jobban látszottak. Azonban a nagyszabású talajrendezések folytán mára csak kis szakaszai láthatóak. Valószínűleg a rómaiak építették ki, mint előretolt védművet amit a későbbi népek is használtak.

Nincsenek megjegyzések: