szerda

hétfő

Micimackó - Az ajándékok ideje

Nem múlhatnak el úgy az ünnepek, hogy ne találkozzunk legkedvesebb mackónkkal, és barátaival, akikkel már megint rengeteg vidám és szívmelengető kaland történik ? és ez igazán jól jön a hideg téli napokban! Persze a Százholdas Pagonyban az is megtörténhet, hogy elvesznek az ünnepek! Amikor Nyuszi falinaptárját ellapozza egy pimasz kis őszi fuvallat, az erdőlakók a naptárra pillantva azt gondolják, hogy véletlenül lekésték a telet, és máris nekiállhatnak a tavaszi nagytakarításnak. Aztán havazni kezd, és a jóbarátok rádöbbennek, hogy a Hálaadás már ott toporog a küszöbön. Mivel Micimackó és Malacka idén a pulyka-felelős, természetesen az ünnepi vacsora sem múlhat el galibák nélkül. A Karácsony ennél már sokkal nyugodtabban telik, ráadásul egy váratlan vendég is betoppan, pontosabban berepül: egy kismadár, akit Nyuszi mentett meg néhány évvel korábban.

szombat

Szent Anna tó legendája

A néphagyományban mind mai napig élő rege szerint a tó helyén valamikor égbenyúló bérc emelkedett. Vele szemben egy másik hegy kopár sziklái ostromolták az eget.
A két hegy csúcsára két gonosz testvér, Gáspár és Sándor grófok építettek várat, egyikük ezüstből, a másik pedig aranyból. Az egymással versengő, civódó grófok állandó rettegésben tartották a környékbeli lakosságot.
Egy alkalommal egy gazdag utazó, aki gyönyörű négylovas hintón érkezett Sándor úr várához, éjjeli szállást kért a vár urától. A kapzsi gróf, miután nem tudta rábeszélni vendégét az irigyelt fogat eladására, kockajátékon elnyerte tőle. Eldicsekedvén szerzeményével Gáspár grófnak, az fogadást ajánlott, miszerint, ha ő egy nap leforgása alatt sokkal szebb és drágább fogatot nem szerez, akkor vagyonát öccsének adja. Gáspár ördögi tervet eszelt ki: a környék falvaiból összeszedette a nyolc legszebb szüzet és gyönyörű lószerszámmal ellátva befogta őket a legszebb hintójába. A szerencsétlen teremtések azonban meg sem bírták mozdítani a kocsit. Erre Gáspár gróf - szörnyű haragjában - ostorával rávágott a fogat élén levő legszebb lányra, akit Annának hívtak. Isten meghallgatva a fájdalomtól térdre rogyott Anna könyörgését, szörnyű ítéletet hozott: megmozdult a föld, megnyíltak az ég csatornái, s az istentelen grófok várai a várhegyekkel együtt, nagy robajjal a mélységbe zuhantak. Helyükön másnapra egy sötét vizű tengerszem tükrözte vissza a felkelő nap sugarát.

Így nyerte el a tó a Szent Anna-tó nevét.

szerda

A Mikulás Karácsonya - Teljes Rajzfilm (2000)

A Rejtekadó erdőben varázslatos, halhatatlan lények, manók, törpék és tündérek élnek. Mindannyiuk ura és őre Ak, és a szabályok értelmében csak ő tehet utazásokat az emberek világában. Egy napon egy fiúcsecsemőt talál az erdőben és magához veszi. A csodálatos és jóságos nimfa, Necile lesz a kis emberi csöppség édesanyja. A gyermek nagy szeretetben és boldogságban nő fel, majd később ezt mind a szomorú gyerekek felé sugározza. Fajátékokat készít nekik és megajándékozza őket, de ebben az erdő varázslatos lakói is segítenek. Ez tölti ki egész életét. Jóságáért halhatatlanságot is kap, nemcsak Ak-tól, de az emberektől is. Ki más lenne ő, mint maga a Mikulás!

Grimm legszebb meséi - A vaskályha

Varázslatos Karácsony

Dickens Karácsonyi énekének alaptörténetét újra feldolgozó, az aktualitásából mit sem vesztő film az emberszeretetet hirdeti, a jóra való törekvést, az érzelmek diadalát, megmutatja milyen egy igazi meghitt, de nem érzelgős karácsony. A film főhősével, a világból kiábrándult Ginnie Graingerrel, a kétgyermekes családanyával olyan furcsa kalandok történnek meg, amelyek hatására végre megérti a karácsony igazi üzenetét. A filmbeli Mikulás segítői, az Északi-sarkvidék lakossága, mind csupa-csupa angyal. Az izgalmas kalandok sora mellett külön látványossággal is szolgál a film, amikor bemutatja a Mikulás műhelyét, ahol babák százai, sportszerek játékok ezrei várnak sorukra, nem beszélve arról, a torontói főposta segítségével összegyujtött, több mint húszezer levélről, amellyel filmbéli hívei keresik meg a télapót, hogy benyújtsák kivánságlistájukat, segítséget, tanácsot kérjenek, vagy csak megírják kalandjaikat valakinek.

kedd

Volt Egyszer Egy Erdő

Az erdőben játszódó történet főszereplői kisállatok, akiknek élete nem gondtalan, nagy kalandoknak néznek elébe, hogy egyik kis társukat megmentsék.

Frédi és Béni: Karácsonyi harácsoló

Ha az ajándékbontogatás már nem hoz lázba, csak tedd be e kőzetlemezt, és dőlj a székben hátra, hogy te is bebocsátást nyerj az alapkövi színházba. Erre kíváncsiak fiatalok és vének, hisz tudják, hogy kihagyni vétek! Hisz ma van az ősbemutatója Decens Károly Karácsonyi ének-ének. De Frédi hiába tehetséges, lehetséges, hogy megártott a sok dialógus, mit biflázott számtalan, s a feje nem káptalan.
Nem csoda hát a rövidzárlat, és mire észbe kapott az üzletek zártak. Megkésett a szándék, nem lesz így ajándék.
Egyszerre nem lehet színpadon és plázában, hogy lesz így estére karácsony házában?

hétfő

A Szépség és a Szörnyeteg - Varázslatos karácsony

Eljött a karácsony, és Belle elhatározza, hogy ünnepi hangulatot teremt a Szörnyeteg rideg kastélyában. A riasztó külsejű háziúr azonban ki nem állhatja a karácsonyt, és mielőtt még kezdetét vehetné az ünnepség, a kastély varázslatos lakói, Tik-tak úr, Lumiere, Kanna mama, Csészike és Angelique, a gyönyörű karácsonyfadísz, arra is rájönnek, hogy Forte, a gonosz orgona ördögi tervet forral ellenük. Egyedül Belle határtalanul jó lelke mentheti meg az estét, de ehhez még meg kell értetnie a Szörnyeteggel, miről is szól a karácsony valójában.

Walt Disney - Karácsonyi Mesék

gyerektv.hu - Több rajzfilm részlete, a karácsonyhoz köthetően!

Csendes Éj: Az Első Karácsony Története - Teljes Rajzfilm (2005)

http://gyerektv.hu - A csodálatos karácsonyi bibliai történet segít megismertetni a gyerekeket a kis Jézus születésének történetével mese formájában. A történetben a kis csacsi mindaddig rakoncátlanul viselkedik, míg Mária és József egy kereskedőtől meg nem vásárolja. A kis szamár nagyon megszereti az új gazdáit. Izgalmas és viszontagságos útjuk során végig kísérhetjük őket Betlehemig, ahol a jászolban a kis Jézus megszületik.

hétfő

Az Elvarázsolt Erdő - Teljes Rajzfilm (1986)

Ebben a csodálatos fordulatokban bővelkedő mesében az állatvilág színes kavalkádja lélegzik. A gyerekek találkozhatnak Vadival, a lágyszívű mackóval, Edgarral az okos hóddal, vagy a gonosz Kaktusz királyal, aki el akarja pusztítani az állatok menedékét, az erdőt. Hogy gonosz terve mégse sikerüljön az állatok segítségére siet Péter, a festő, kinek varázserejű ecsetével újra lehet festeni és el is lehet varázsolni a zöld erdő világát.